понедељак, 23. фебруар 2015.

KREATIVNOST I SREĆA

Mnogi psiholozi tvrde da kreativnost pridonosi našem životnom zadovoljstvu i doživljaju sreće. No odnos između kreativnosti i sreće je mnogo kompleksniji.
Za vrijeme same kreativne aktivnosti osoba ne mora osjećati zadovoljstvo ili sreću iz razloga što je potpuno usmjerena na aktivnost. Osjećaj zadovoljstva javlja se nakon aktivnosti ili u trenucima prekida aktivnosti. Svi vjerojatno imamo iskustvo kako smo bili sretni i zadovoljni nakon što smo (uz veći ili manji trud) smislili ili učinili nešto kreativno. Tek rijetkima za to i plate...
  • Pokušajte svaki dan biti nečim iznenađeni i iznenaditi druge
To može biti nešto što vidite, čujete ili ste pročitali. Uočite neobičan automobil, iskušajte novo jelo na jelovniku ili doista slušajte što vam kolega ima za reći.
Iznenadite bar jednu osobu svakog dana. Umjesto da se uvijek ponašate na predvidiv način recite nešto neočekivano, izrazite mišljenje koje se do tada niste usudili, postavite pitanje koje obično ne biste postavili. Prekinite uobičajenu rutinu. Pozovite osobu na koncert, u restoran ili u posjetu muzeju u kojem još niste bili.
  • Kad nešto u vama izazove iskru  zanimanja – slijedite je
Kad nešto privuče vašu pažnju, bilo da je to neka ideja, pjesma ili cvijet – to obično traje kratko. Zaključimo kako je to doduše zanimljivo, ali da nemamo vremena time se baviti i kako to ionako nije naše područje. Tako propuštamo mnogo zanimljivih stvari u životu. A kako uopće možemo i znati što nam najbolje odgovara i gdje su naši najveći potencijali ako nešto ne probamo i ne posvetimo tome vremena i energije.
  • Odvojite vrijeme za razmišljanje i opuštanje
Raditi nešto sigurno je bolje nego se vući okolo i žaliti se kako u životu nemate sreće. Međutim, stalna zaposlenost i preokupiranost nisu najbolja stanje za kreativnost. Svaki dan ili barem tjedan moramo odvojiti neko vrijeme u kojem ne moramo ništa napraviti niti raditi i u kojem možemo razmišljati samo razmišljanja radi. To su trenuci u kojima se obično javljaju najbolje ideje.
  • Pokušajte gledati na problem sa svih strana
Recimo da ste očekivali kako ćete biti unaprijeđeni na višu poziciju, ali umjesto vas unapređenje je dobio vaš kolega. To je zbog toga što se uvijek slaže sa šefom i radi sve što mu on kaže – vjerojatno je vaša prva reakcija. Ali, možda ste vi previše tvrdoglavi pa se niste slagali sa šefom ni onda kad je bio u pravu. Možda ste zanemarili dodatno usavršavanje koje je u vašem poslu nužno. Ili ste bili preokupirani privatnim problemima pa vam je posao bio u drugom planu. Možda šef za vas ima neke druge planove. Možda ništa od ovoga nije točno, ili je sve donekle točno. Možda razmišljajući ovako otkrijete da vam i nije stalo do unapređenja i da biste radije vrijeme i energiju posvetili nečem drugom. Možda… No, u svakom slučaju, razmišljajući ovako sigurno ćete biti realniji i otvoriti više mogućih opcija nego ako se zadržite na prvom objašnjenju.
  • Smislite što je moguće više ideja
Količina ideja je vrlo važna jer se stvarno originalne i korisne ideje javljaju vrlo rijetko. Tako, što više ideja imate, veća je vjerojatnost da će među njima biti i ona prava. Primjerice, možda će vam se korisnom učiniti ideja da se svaki put kad vam netko nešto kaže, upitate: A što ako je točno upravo suprotno? U 9 slučajeva od toga nećete imati velike koristi, ali u onom jednom možete dobiti vrlo koristan uvid.
  • Pokušajte smisliti neobične i originalne ideje
Ovo nije jednostavno ali ako svaki put uz rješenje za neki problem pokušate smisliti još nekoliko drugih rješenja s vremenom ćete sigurno postati kreativniji. Za početak odaberite neku stvar iz svoga stana: na koje sve načine biste je mogli upotrijebiti - osim za ono čemu vam trenutno služi?



Нема коментара:

Постави коментар